alingsasaren.se » Startsidan » Hyra stugor
Alingsasaren, Alingsås regionen

Alingsås regionen

Alingsåsare eller alingsasare är man om man kommer ifrån Alingsås. Tätorten Alingsås ligger i Västergötland, Västra Götalands län. Staden har cirka 24 000 invånare och är Alingsås kommuns centralort. Alingsås ligger vackert vid sjöarna Mjörn och Gerdsken. Det är vanligt att man förknippar Alingsås med kaféer eller konditorier.

År 2009 hade staden 23 kaféer. Alingsås kallas ofta Potatisstaden. Detta med anledning av alingsåsaren Jonas Alströmer, som sägs vara den som har infört potatisen i Sverige. Varje år firar Alingsås potatisen med en speciell potatisfestival.

Namnet Alingsås fick sina stadsrättigheter 1619 av Gustav II Adolf men namnet Alingsås härrör ända från 1382. Namnet kommer av att en person från Ale, det vill säga en aling, bosatte sig på platsen. Troligen bosatte sig denna aling på åsen, vid stadsdelen Nolby. Därmed blev namnet Alings ås.

Mer om andra regioner

alingsasaren.se

Alingsasaren.se var tidigare en hemsida för lokalproducerad television från Alingsås. Hemsidan drevs av videojournalisten, fotografen och redigeraren Henrik Skarstedt som arbetade med att göra webb-tv från staden. På hemsidan alingsasaren.se kunde man se lokala tv-klipp från Alingsås rörande allt möjligt. Nyheter från företag och skolor, föreningar som träffades, olika evenemang och andra små vardagshändelser.

Webb-tv har blivit något som många ägnar sig åt. Framför allt olika tidningsredaktioner och andra medier. De flesta av Sveriges dags- och kvällstidningar har idag en egen redaktion för webb-tv. Detta för att ge läsarna mer än bara text och de stillbilder som man ser i papperstidningen eller webbupplagan. Webb-tv ger möjlighet att förmedla ljud och rörlig bild som ytterligare förstärker intrycket av nyheterna.

Alingsås tidning är lokaltidningen i Alingsås och läses således av många alingsåsare (alingsasare). Tidningen har en egen redaktion för webb-tv där man visar lokala inslag. Alingsås tidning är den största tidningen i kommunerna Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Tidningen kommer ut tre dagar i veckan och har en upplaga på cirka 12 000 exemplar.

Läs mer hos www.alingsastidning.se och Alingsås kommun www.alingsas.se »


© alingsasaren.se